تجهیزات درون یک جعبه آتشنشانی
یکی از مهمترین و ضروریترین تجهیزات و راههای مقابله با آتشسوزی در ساختمانها و محیطهای مختلف، جعبه آتشنشانی است. این جعبهها حاوی انواع تجهیزات اطفای حریق هستند و به ساکنین و آتش نشانان کمک میکنند تا در مواقع ضروری از آنها استفاده کنند. درون جعبه اطفای حریق انواع تجهیزات وجود دارد که بنا به نیاز و همچنین اندازه جعبه داخل آن قرار میگیرد. در ساختمانهایی که لولهکشی آتشنشانی دارند، جعبههای آتشنشانی را بهعنوان بخشی از شبکه اطفای حریق میبینیم. جعبههای آتشنشانی بسته به نوع کاربرد و محل آن انواع مختلفی دارند. انواع مختلف جعبه آتشنشانی محتویات و کاربرد متفاوتی دارند.
تجهیزات موجود در جعبه آتشنشانی
همانطور که گفته شد، محتویات جعبهها میتواند متفاوت باشد. اما این تجهیزات شامل اقلامی مانند شیلنگ، ریل شیلنگ، کپسول آتشنشانی، شیر و کوپلینگ است که در عملیات اطفای حریق مورد استفاده قرار میگیرد.
کپسولهای آتشنشانی: کپسولهای آتشنشانی تجهیزاتی هستند که همه باید نحوه استفاده از آنها را بدانند. یکی از لوازمی هستند که معمولاً در جعبه قرار میگیرند. اما نبودن آن بستگی به طراحی و نوع فضای داخل جعبه فایز باکس دارد. فراموش نکنید، اگر این وسایل را داخل فایرفاکسها قرار میدهید، حتماً نحوه استفاده از آنها را نیز درج کنید. همچنین لازم به ذکر است کپسولها باید سالیانه یا بعد از هر بار استفاده چک و شارژ شوند تا مشکلی در استفاده از آنها به وجود نیاید.
سوپاپها و کوپلینگهای آتشنشانی: سوپاپها و کوپلینگ ها فقط در جعبههایی قرار میگیرند که از شیلنگها و قرقرههای برزنتی استفاده میشود. این تجهیزات همچنین به شما این امکان را میدهد که شیلنگ را به شیر وصل کرده و در مواقع آتشسوزی از آن استفاده کنید.
تجهیزات شیلنگ آتشنشانی و قرقره در جعبه آتشنشانی
شیلنگ و قرقره آتشنشانی: دو نوع قرقره هوزریلی در جعبهها استفاده میشود. یکی از مدلهای آنا هوزریلی (شیلنگ قرقره و پلاستیکی) و مدل دیگر برزنت و خرطومی است. لطفاً توجه داشته باشید که شیلنگ و قرقره یک مورد ثابت در جعبه هستند و همیشه در جعبههای کپسول آتشنشانی وجود دارند.
قرقره و شیلنگ: جنس و نوع این شیلنگ پلاستیکی است و استفاده از آن بسیار آسان و ساده است؛ بنابراین برای تأمین آب مشکلی ندارد. استفاده از تجهیزات درون یک جعبه آتشنشانی نیازی به آموزش ندارد و هر فردی میتواند به راحتی از آن نیز استفاده کنند. همچنین قیمت این قرقره و خرطومی نسبت به مدلهای برزنتی بالاتر بوده و طول عمر بیشتری نیز دارند.
قرقره و شیلنگ برزنتی: از دیگر لوازم و تجهیزات داخل جعبه اطفای حریق، قرقره و شیلنگ برزنت وجود دارد که به آن شیلنگ نیز میگویند.
تجهیزات داخل جعبه آتشنشانی
همانطور که در مقاله در مورد جعبه کپسول آتشنشانی ذکر شد، نمونهای از تجهیزات سیستم اطفای حریق تجهیزات درون یک جعبه آتشنشانی میباشد. برای اخذ پروانههای پایان کار نصب کپسول آتشنشانی در ساختمانها ضروری و ضروری است. نصب کپسولهای آتشنشانی نقش بسیار مهم و کلیدی در عملیات اطفای حریق در مراحل اولیه آتشسوزی دارد. در هنگام آتش سوزی به دلیل غیر استاندارد بودن این نوع جعبه ها، اثربخشی مورد نظر برای اطفای حریق صورت نخواهد گرفت. مکش آب از لوله ها به میزان لازم انجام نمی شود، استفاده از شلنگ داخل جعبه مشکل است. این امر هزینه های سربار زیادی را برای مالک ساختمان به همراه خواهد داشت. هزینه پایین خرید جعبه غیر استاندارد در آینده صاحب آن را با هزینه های هنگفت مالی و جانی مواجه می کند.
شیلنگ و قرقره هوزریلی در جعبه آتشنشانی
یکی از تجهیزات درون یک جعبه آتشنشانی قرقره شیلنگ است که در این سیستم اطفای آب تضمین میشود. قرقرهها در انواع مختلفی ساخته میشوند، این شیلنگها معمولاً از PVC ساخته میشوند و وظیفه آنها رساندن آب به محل شومینه است.
شیلنگ و قرقره برزنتی مورد استفاده در جعبه آتشنشانی
شیلنگ مورد استفاده در این نوع از بوم نخ پرلون میباشد. اگر در این جعبهها از قرقرهای با بلبرینگ پیچ استفاده شود، باز کردن قرقره و برداشتن شیلنگ راحتتر است. در صورت آتشسوزی هنگام پاشش آب باید شیلنگ آتشنشانی به طور کامل از قرقره جدا شده و سپس سمپاشی شود در غیر این صورت احتمال ترکیدن و انفجار شیلنگ وجود دارد.
مقایسه قرقره با شلنگ هوسریل و قرقره با شلنگ برزنتی
میزان آب خروجی شیلنگ بوم از شیلنگ هوسریل به دلیل قطر بیشتر آن بیشتر است.
در مورد استفاده از شیلنگ هوسریل به دلیل اینکه مستقیماً به شبکه آب خانگی متصل است، عموم مردم میتوانند حتی ۲ تا ۳ متر باز کنند. در لحظات اولیه آتشسوزی به راحتی میتوان آتش را خاموش کرد و در مقایسه با شیلنگهای برزنتی سرعت اطفای حریق بیشتر است.
جمعآوری شیلنگهای هوزریل به دلیل لاستیکی بودن کار آسانی است، درحالیکه شیلنگهای برزنتی به دلیل اینکه پس از استفاده باید کاملاً خشک شوند زمان بیشتری میبرد، زیرا آب باقیمانده در بافت آنها در صورت خشکنشدن منجر به پوسیدگی و پارگی شلنگ میشود.
شیر آتشنشانی و کوپلینگ مورد استفاده در جعبه آتشنشانی
در زمان وقوع حادثه، شیلنگ آتشنشانی با استفاده از کوپلینگ به شیر موجود در جعبه آتشنشانی متصل میشود و پس از جداشدن کامل شیلنگ از قرقره بدون هیچگونه خمشی، دریچه آتشنشانی باز شده و عملیات آبپاشی آغاز میشود.
کپسولهای آتشنشانی مورد استفاده در جعبه آتشنشانی
کپسول آتشنشانی یکی از معروفترین و پرکاربردترین تجهیزات اطفای حریق است که باید طبق زمان مشخص شده به طور مستمر بررسی و شارژ شود تا بتوان در هنگام حادثه با خیال راحت از آن استفاده کرد. وجود کپسول آتشنشانی در کپسول آتشنشانی الزامی نیست و جزء ثابت کپسول محسوب نمیشود. وجود یا عدم وجود کپسول آتشنشانی در تجهیزات درون یک جعبه آتشنشانی بستگی به طراحی سیستم اطفای حریق ساختمان دارد. درصورتیکه در جعبههای آتشنشانی از کپسولهای آتشنشانی استفاده میشود، بهتر است دفترچه راهنمای استفاده را در مکانی نصب کنید که در معرض دید عموم باشد تا مردم بدانند. اصولاً از کپسولهای CO2 یا پودر و گاز در کپسولهای آتشنشانی استفاده میشود.
جمعبندی
تجهیزات درون یک جعبه آتشنشانی از جمله تجهیزات سیستم اطفای حریق هستند. لوازم موجود در جعبههای آتشنشانی شامل شیلنگها و قرقرههای آتشنشانی، سوپاپها و کوپلینگهای آتشنشانی و کپسولهای آتشنشانی است. در جعبههایی که دارای شیلنگ و قرقره برزنتی هستند نیز از کپسول و کوپلینگ آتشنشانی استفاده میشود. وجود کپسول آتشنشانی در جعبههای آتشنشانی الزامی نیست و بستگی به طراحی سیستم اطفای حریق ساختمان دارد.
افرادی که قصد ساخت ساختمان را دارند برای دریافت پایان کار ساختمان نیاز به تأییدیه سازمان آتشنشانی دارند. برای دریافت تأییدیه آتشنشانی رعایت تمامی نکات ایمنی و اجرای صحیح سیستمهای آتشنشانی زیر نظر شرکتهای واجد شرایط سازمان آتشنشانی الزامی است.